Gedragstherapie & Werkwijze

Wat als je kat ongewenst gedrag vertoont? 
Misschien is je kat agressief, of onzindelijk. Een vervelende situatie. Veel mensen denken dat ze hiermee moeten 'leren leven' of staan hun kat zelfs af. 

In de meeste gevallen is dit helemaal niet nodig en biedt gedragstherapie een uitkomst.

 

Gedragsproblemen kunnen om meerdere redenen ontstaan. Een kat kan leven in een omgeving die niet voldoet aan zijn natuurlijke behoeften, waardoor hij ongewenst gedrag vertoont. Ongewenst gedrag kan ook aangeleerd zijn. En het kan zijn dat het gedrag van een kat verkeerd wordt geïnterpreteerd.

 

"Gedragstherapie biedt vaak een uitkomst ... " 

Met mijn ervaring op het gebied van kattengedrag herken ik vaak snel het probleem en geef ik advies op maat voor een passende oplossing.

 

Problemen waarbij ik zou kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: onzindelijkheid en sproeien. Agressie naar soortgenoten of mensen. Angst voor mensen, soortgenoten, andere dieren en geluiden. Zichzelf kaal likken of bijten. Overmatig aandacht vragen, krabben aan meubilair of het eten van niet opeetbare objecten (pica).

 

Met behulp van gedragstherapie en een uitgebreide begeleiding kunnen we deze problemen (gedeeltelijk) oplossen.

 

Hoe ga ik precies te werk?
Probleemgedrag bij katten kan worden aangepakt met behulp van gedragstherapie. Het is een traject dat bestaat uit een gedragsanalyse, een therapieplan en uitgebreide begeleiding.

 

Bij een volledig gedragsconsult ga ik als volgt te werk:

  • Kennismaking door middel van een online vragenlijst. 
  • Gedragsconsult aan huis (gemiddeld 1,5 uur), waarin zowel naar de kat als naar de leefomgeving gekeken wordt.
  • Gedragsanalyse, diagnose en het opstellen van het therapieplan. 
  • Begeleiding tijdens uitvoering van adviezen gedurende 3 maanden. Telefonisch of per e-mail.

Bij sommige probleemgevallen wordt uitdrukkelijk verzocht om eerst naar een dierenarts te gaan voordat er gestart wordt met gedragstherapie (bijvoorbeeld bij onzindelijkheid).

 

Er kan ook gekozen worden voor enkel een huisvisite. Tijdens dit consult van ongeveer 1 uur zal ik de leefomgeving van de kat analyseren en ter plekke tips en adviezen geven.

 

Voor een eenvoudig probleem is een kort adviesgesprek per telefoon ook mogelijk.